Fyllingsterapi

En av de vanligste behandlingene som gjøres hos tannlegen er å behandle caries (hull i tennene) og legge fyllinger. I dag legger vi kun tannfargete fyllinger av kompositt som er et plastmateriale.  En tann har fem flater og prisen på en fylling avgjøres av hvor stor fyllingen er.

Caries angrep ytterst i emaljen behandles ikke da disse kan remineraliseres med optimalt renhold og bruk ab fluor. Når caries angrepet går gjennom emaljen inn til dentinet som ligger under emaljen må vi borre opp og legge en fylling. Det er viktig at ubehandlet caries ikke blir stående så lenge at cariesangrepet blir så stort at det skader nerven i tanna. Hvis nerven blir skadet må tanna rotfylles i tillegg. 

Fyllingsterapi må også utføres på gamle og dårlige fyllinger. Hvis fyllingen er liten til middels stor kan vi skifte den ut med en ny fylling. Er den så stor at vi ikke klarer å lage ny fylling fordi det er for lite gjenværende tannsubstans, må det vurderes om tannen er best tjent med en krone eller et porselensinnlegg. Det finnes i dag flere vevsbesparende behandlinger for å erstatte gamle dårlige fyllinger med kompositt eller porselen. 

Komposittfyllinger
Kompositt er et hvitt plastmateriale som legges direkte inn i tannen og herdes med ultrafiolett lys. Vi kan velge farge på kompositten slik at fyllingen går mest mulig i ett med tannen. Kompositten binder seg kjemisk til tannen slik at det blir en god binding mellom tann og fylling.

Porselensinnlegg
Hvis hullet er så stort at kompositt ikke egner seg kan et porselensinnlegg/onlay være et godt alternativ. Det tar litt lengre tid å lage. Vi sender avtrykk av tannen til tanntekniker som lager et porseleninnlegg, innlegget semeneres fast til tannen hos oss. Porselensinnlegget lages i en farge som passer akkurat til tannen.

Gullinnlegg
Gullinnlegg er et annet alternativ til kompositt og har generelt bedre holdbarhet enn porselen. Fremstillingsprosessen er den samme som for porselen. Gullinnlegg egner seg godt der tyggetrykket er stort og estetikken mindre viktig.

Porselensfasetter
Fasetter er tynne porselensskall som limes på tannen for å få bedre form og eller farge på tennene i front. Porselensfasetter brukes på tenner som har store syreskader i emaljen, har en form som ikke er estetisk tilfredstillende, skjemmende mellomrom mellom fortennene eller andre skjemmende skader i emaljen.